
12
kwi, 2014
Światowy dzień czekolady – 12 kwietnia
Czy wiecie, że dzisiaj obchodzimy światowy dzień czekolady ??? Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was artykuł przedstawiający właściwości czekolady, a także jej pozytywny wpływ na nasze samopoczucie…
O czekoladzie zapewne wielu z was słyszało, że to słodki narkotyk, afrodyzjak. Rzeczywiście od czekolady można się uzależnić, kochamy ją za jej przecudny smak i uzależniający zapach. Najnowsze badania wykazały, że czekolada zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie. Chronią przed wieloma chorobami, stymulują układ odpornościowy, poprawiają nastrój, a nawet – jak się okazuje – chronią przed próchnicą.
Czekolada wpływa na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu, co znacząco pobudza nasz organizm. Przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność człowieka na choroby układu nerwowego, w tym schizofrenię. Słodkości tego rodzaju pomagają nam zwalczać stres i wywołują poczucie szczęścia – niektórzy twierdzą, że jest to porównywalne ze stanem zakochania – dlatego zasługują na miano afrodyzjaków, właśnie z tego powodu czekoladki cieszą się ogromną popularnością i są częstym prezentem na walentynki.
Jeśli narobiliśmy Wam smaku zachęcamy do obejrzenia filmu CHARLIE I FABRYKA CZEKOLADY – magiczna kraina czekolady – oraz jak zwykle ujmujący JOHNY DEPP – robią wrażenie 🙂